Tradičný veľkonočný brunch s nádychom Zepter! Glazovaná, varená šunka sprevádzaná so šalátmi, osviežujúcim crudités a dekadentnou špargľou s holandskou omáčkou. Ako dezert veľkonočný koláčik ku kávičke.
Táto farebná ľahká hostina je dostatočne výdatná, aby uspokojila vašich hostí až do večere. Je to skvelá rovnováha bielkovín, sacharidov a vitamínov.
Ako vždy boli všetky tieto jedlá pripravené za pomoci nádob Zepter Masterpiece a kuchynských spotrebičov. Vďaka tomu sme mohli pripraviť šunku a špargľu bez pridania oleja, tukov alebo vody počas procesu varenia. Týmto spôsobom bola zachovaná maximálna výživová hodnota, chute a vône a bola zachovaná celistvosť všetkých ingrediencií.
Dobrú chuť!
SUROVINY (6-8 porcií):
Glazovaná šunka
- 1 varená šunka (cca 1 kg)
- 1 čajová lyžička medu
- 1 čajová lyžička horčice
- 1 čajová lyžička marhuľového džemu
- pikantná omáčka
Šalát z petržlenovej vňate
- 2 zväzky čerstvej petržlenovej vňate
- 1 zväzok reďkoviek
- 1 zväzok jarnej cibuľky
- 1-2 hrsti vlašských orechov
- 1 lyžica kapary
- strúhaný parmezán
- olivový olej
Šalát Caprese
- 3 veľké paradajky
- 1 mozzarella (cca 125 g)
- čerstvá bazalka
- olivový olej
- balzamiková glazúra
Špargľa s holandskou omáčkou
- 500 g špargle
- 80 g masla
- 2 žĺtky
- 1 lyžica citrónovej šťavy
Crudités a dip
- 300 g nízkotučného smotanového syra
- 2 lyžice jemne nasekanej pažítky
- 20 ml olivového oleja
- šťava z ½ citróna
- 1 cuketa
- 1 červená paprika
- 1 mrkva
- 1 uhorka
Veľkonočné sladké pečivo (Judáš)
- 500 g múky + pár hrstí navyše pre následné miesenie
- 1 droždie
- 1 čajová lyžička soli
- 50 g cukru
- 100 ml smotany
- 2 vajíčka
- 100 ml teplej vody
- 1 žĺtok
- 50 g mandlí
PRÍPRAVA:
Šunka
- Zmiešajte horčicu, med, marhuľový džem a korenie na glazúru.
- Varenú šunku zľahka nakrojte
- Vložte do nádoby Zepter Z-2030 a potrite glazúrou.
- Pod pokrievkou varte 5 minút pri 120 °C, potom znížte teplotu na 90 °C a varte ďalších 30 minút, pričom pravidelne potierajte glazúrou.
Šalát z petržlenovej vňate
- Petržlenovú vňať nahrubo nasekajte a vložte do šalátovej misy s nakrájanou jarnou cibuľkou, reďkovkami, nahrubo nasekanými vlašskými orechmi, kaparmi a parmezánovými hoblinkami.
- Pokvapkajte olivovým olejom.
- Dochuťte čiernym korením.
- Premiešajte a podávajte.
Šalát Caprese
- Striedavo pokladajte plátky paradajok a mozzarelly.
- Navrch pridajte lístky bazalky.
- Dochuťte soľou, korením, olivovým olejom a balzamikovou glazúrou.
Špargľa s holandskou omáčkou
- Špargľu olúpte a potrite zvyškom glazúry použitej na šunku.
- Opražte na panvici Zepter Z-FP2828-LS 7 minút na 120 °C.
- Na prípravu holandskej omáčky zmiešajte žĺtky a citrónovú šťavu pomocou MixSy a postupne pridávajte rozpustené maslo.
- Servírujte tak, že špargľu na tanieri zľahka prelejete holandskou omáčkou. Zvyšok omáčky podávajte v mištičke.
Veľkonočné sladké pečivo
- Do misy pridajte múku, droždie, soľ a cukor a premiešajte. Akonáhle sú dobre spojené, pridajte vajcia, smotanu a teplú vodu a vypracujte cesto (múku pridávajte postupne, pokiaľ sa vám cesto nebude lepiť na ruky).
- Misu prikryte igelitom a cesto nechajte kysnúť 1–2 hodiny.
- Cesto nakrájajte na 40 g kúsky, tvarujte ich do guľôčok.
- Z guľôčok vyváľajte pramene, a prepleťte ich. Konce spojte a vytvorte prsteň. Potom zakryte a nechajte asi 30 minút kysnúť.
- Zhora potrite vajíčkom, posypte mandľami a vložte do predhriatej rúry. Pečte na 220 °C asi 15-20 minút.