Vegánsky vianočný puding
Recept je vegánsky a pochutnajú si tak na ňom aj členovia rodiny alebo priatelia, ktorí nejedia živočíšne produkty! Namiesto smotany použijeme orechy a miesto vajec aquafabu. Aquafaba je viskózna voda, v ktorej sa varili strukoviny, napr. cícer. Vďaka svojej schopnosti napodobniť funkčné vlastnosti vaječných bielkov ju možno použiť ako priamu náhradu vajec v niektorých dezertoch.
Náš vegánsky vianočný puding nevyžaduje pečenie. Bol pripravovaný v pyramídovom systéme Zepter, ktorý umožňuje varenie v pare a prípravu až štyroch pokrmov súčasne na jednom zdroji tepla, čo šetrí miesto, čas aj energiu!
Ingrediencie:
• 50 g sušených brusníc
• 50 g hrozienok
• 50 g sušených marhúľ
• 50 g lieskových orechov
• 50 g mandlí
• 200 g špaldovej múky
• Soľ
• 1 jablko
• Šťava a kôra z 1 pomaranča
• 3 polievkové lyžice aquafaby (tekutiny z konzervy z cíceru)
• 80 ml kokosového oleja
• 2 lyžice kokosového cukru
• 1 zarovnaná lyžička škorice
• 1 lyžička prášku do pečiva
• ½ lyžičky muškátového orieška
• ¼ lyžičky mletého klinčeka
• ¼ mletého zázvoru
Na glazúru:
• 50 g kešu orechov
• 50 g čerstvých ďatlí
• 250 ml čistej vody z Aqueena Pro
• Štipka škorice
• 1 polievková lyžica chia semienok
Príprava:
• Namočte na 15 minút brusnice a hrozienka do filtrovanej vody z čističky vody Aqueena Pro (alebo do rumu či whisky).
• Jablko nastrúhajte a orechy nahrubo nasekajte.
• V mise zmiešajte sušené brusnice a hrozienka, nakrájané sušené marhule, ďatle, jablko a orechy.
• V samostatnej miske zmiešajte špaldovú múku, prášok do pečiva, soľ, všetko korenie a kokosový cukor.
• Do misy so sušeným ovocím postupne pridávajte kokosový olej, pomarančovú kôru, šťavu a aquafabu a dobre premiešajte, aby sa všetko spojilo. Akonáhle sa suroviny spoja, postupne pridávajte múčnu zmes.
• Nalejte zmes do žiaruvzdornej sklenenej misy a prekryte ju papierom na pečenie. Ponechajte priestor na kysnutie.
• Nalejte vodu do nádoby Zepter Masterpiece a zapnite indukčnú varnú dosku s nastavením teploty na 90 °C.
• Pomocou pyramídového parného systému Zepter Masterpiece umiestnite žiaruvzdornú misku s pudingovou zmesou do cedníka Zepter Masterpiece a pod ňu umiestnite nádobu s vriacou vodou.
• Varte 2 hodiny pri 90 °C.
• Nechajte puding vychladnúť, potom ho preložte do nádoby VacSy a uchovávajte v chladničke, kým nie je pripravený na podávanie.
Na glazúru
• Pridajte kešu a ďatle do nádoby MixSy, zalejte vriacou vodou a nechajte odstáť cez noc.
• Ráno premiešajte pomocou kuchynského mixéra MixSy. Po hodine pridáme chia semienka a všetko premiešame.
• Ak je poleva príliš riedka, pridajte chia semienka. Pokiaľ je príliš hustá, pridajte viac vody.
Dobrú chuť a krásne sviatky!