Koľkokrát ste chceli uvariť čerstvé a šťavnaté jedlo uprostred lesa?
Pripravte si ohnisko na varenie a zažite varenie vo voľnej prírode.
Ako vždy sme celé jedlo pripravili v nádobe Zepter Masterpiece Cookware. Vďaka nehrdzavejúcej chirurgickej oceli triedy 316L, z ktorej sú nádoby Zepter vyrobené, pokročilej nepriľnavej technológii URA a inovatívnemu dizajnu, riad Zepter Masterpiece zaisťuje maximálne zachovanie živín a chuti bez potreby pridania oleja, vody alebo tukov.
VEGETARIÁNSKE ŠPÍZY
Na špízy:
- červené, žlté a zelené papriky
- červená cibuľa
- kúsok údenej chilli papričky
Príloha - hummus
- 1 plechovka cícera
- 1 strúčik cesnaku
- 1 čajová lyžička tahini
- šťava z 1 citróna
- 1 čajová lyžička himalájskej soli
- 1 čajová lyžička rasce
- 50 ml olivového oleja
Príprava:
Príprava špízov: na špízy napichujte rôznu zeleninu a opekajte ich na grile dve minúty z každej strany.
Príprava humusu: do nádoby MixSy dajte precedený cícer, tahini, soľ, rascu, údené chilli, cesnak, citrónovú šťavu a olivový olej. Rozmixujte to všetko spolu dohladka. Pokiaľ je to nutné, pridajte trochu tekutiny, v ktorej bol cícer namočený, alebo trochu olivového oleja (kým nezískate požadovanú konzistenciu).
Servírovanie: pripravený hummus dáme na servírovacie taniere, navrch položíme špízy (posypeme ich himalájskou soľou) a zalejeme trochou olivového oleja. Posypeme jemne nasekanou pažítkou.
KURACIE ŠPÍZY
Na špízy:
- 600 g kuracích pŕs
- 1 - 2 červená cibuľa
Marináda:
- 2 lyžice balzamikového octu
- ½ čajovej lyžičky údenej chilli papričky
- ½ čajovej lyžičky papriky
- ½ čajovej lyžičky sušeného oregana
- 2 strúčiky cesnaku
- kôra a šťava z 1 citróna
- čerstvé mleté korenie
- 50 ml olivového oleja
JOGURTOVÝ DIP
- 400 ml gréckeho jogurtu
- 30 ml olivového oleja
- 1 čajová lyžička najemno nasekanej mäty
- 1 čajová lyžička najemno nasekanej bazalky
- 1 čajová lyžička najemno nasekanej petržlenovej vňate
- šťava z 1 citróna
- 1 pálivá červená paprika
- himalájska soľ
- korenie
Doplnok na servírovanie:
- 1 avokádo
Príprava:
Príprava mäsa: všetky potrebné prísady na marinádu vložte do vhodnej nádoby VacSy, dobre ich premiešajte a pridajte na kocky nakrájané mäso. Znovu premiešajte, VacSy zatvorte a nechajte cez noc v chladničke. Druhý deň (aj keď mäso môžete pripraviť niekoľko dní vopred) mäso a červenú cibuľu opečte na grile niekoľko minút z každej strany.
Príprava jogurtového dipu: v mise zmiešajte najemno nasekané lístky mäty, bazalku a petržlen s citrónovou šťavou, trochou soli, korenia, feferónky (najemno nasekanej), hustého jogurtu a olivového oleja.
Servírovanie: pripravený jogurtový dip dajte na servírovací tanier, naň položte špízy (posypte ich trochou himalájskej soli), nakrájanú uhorku a vedľa pár plátkov avokáda.
BRAVČOVÉ ŠPÍZY S ANANÁSOM
Špízy:
- 600 g bravčového mäsa
- 1 ananás
- kúsok petržlenu
ANANÁSOVÁ OMÁČKA
- 400 ml ananásovej šťavy
- 1 čajová lyžička medu
- ½ čajovej lyžičky strúhaného čerstvého zázvoru
- 1 strúčik cesnaku
- 3-4 čajové lyžičky sójovej omáčky
- 1 čajová lyžička škrobu
- ½ pálivej papriky alebo pálivej omáčky (podľa vašej chuti)
- himalájska soľ
- čerstvé mleté korenie
- miešaný šalát
- čerstvý rozmarín
Príprava:
Príprava marinády a ananásovej omáčky: do nádoby dajte ananásovú šťavu, med, zázvor, cesnak, sójovú omáčku, feferónku, škrob, soľ a korenie a varte na strednom ohni, kým sa omáčka nezredukuje na polovicu a nebude viditeľne hustejšia. Omáčku ochlaďte a jednu polovicu si odložte na servírovanie. Do druhej polovice pridajte bravčové mäso, orezané a nakrájané na kocky. Mäso s marinádou vložte do nádoby VacSy a potom cez noc do chladničky, aby zostalo čerstvé. Druhý deň (aj keď si mäso môžete pripraviť aj pár dní vopred) napichujte plátky mäsa a ananásu striedavo na špajle a potom pečte pár minút na grile z každej strany. Niekoľko plátkov ananásu grilujte samostatne a podávajte so špízmi (trochu ich posypte himalájskou soľou) a zvyškom ananásovej omáčky.
TEĽACIE ŠPÍZY SO ŠPARGĽOU
Na špízy:
- 600 g teľacieho mäsa
- 200 – 300 g špargle
Marináda:
- 1 čajová lyžička cesnakových granúl
- 1 čajová lyžička granulovanej cibule
- 1 čajová lyžička sušenej bazalky
- 30 ml olivového oleja
Dressing:
- 2 lyžice najemno nasekanej mäty
- 2 lyžice najemno nasekanej petržlenovej vňate
- 1 štipľavá paprika
- 50 ml olivového oleja
- 20 ml vínneho octu
- soľ
- korenie
Príloha:
- 400 g varenej zelenej šošovice
- 1 červená cibuľa
- trochu olivového oleja
- Himalájska soľ
- korenie
Príprava:
Príprava mäsa: všetky ingrediencie na marinádu vložte do vhodnej nádoby VacSy, dobre ich premiešajte a pridajte na kocky nakrájané mäso. Znovu premiešajte, nádobu VacSy uzavrite a nechajte cez noc v chladničke. Druhý deň (aj keď mäso môžete pripraviť pár dní vopred) mäso a špargľu striedavo napichujte na špajle a grilujte pár minút z každej strany dozlatista.
Príprava dresingu: zmiešajte v pohári najemno nasekanú petržlenovú vňať, mätu, feferónku, olivový olej, vínny ocot, soľ a korenie.
Príprava prílohy: nadrobno nakrájanú červenú cibuľu podusíme na troche olivového oleja, pridáme uvarenú šošovicu a krátko podusíme, potom dochutíme soľou a korením.
Servírovanie: šošovicu dajte na jednu stranu servírovacieho taniera a špízy na druhú stranu (dochuťte trochou himalájskej soli) a podávajte s kúskom citrónu a dressingom.
DOBRÚ CHUŤ!