Jesť ryby aspoň trikrát týždenne? Nie je ľahké dodržiavať túto radu, najmä ak žijete ďaleko od mora alebo je váš trh slabo zásobovaný. Pstruh je spoločný názov pre rôzne druhy sladkovodných rýb z čeľade lososovitých. Väčšina pstruhov žije v sladkovodných jazerách či riekach a často sa chovajú na rybích farmách. Z tohto dôvodu nie je ťažké nájsť ich v kontinentálnej oblasti.
Pstruh je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, ktoré znižujú riziko srdcových ochorení. U zdravých dospelých jedincov znižujú hladinu triglyceridov a zápalov. Porcia 100 gramov poskytuje sedem vitamínov B-komplexu, ktoré uľahčujú trávenie a pomáhajú telu získavať energiu z potravín. Pstruhy sú tiež bohaté na bielkoviny a jedna porcia vám zabezpečí 40 % odporúčanej dennej dávky.
Zdravé ingrediencie však nemusia nutne znamenať zdravé jedlo. Kľúčom k zdravému životu je aj spôsob prípravy. Lekárske výskumy dokázali, že nezdravá strava, úplne chybná príprava jedál a nekvalitný kuchynský riad sú hlavnou príčinou všetkých najzávažnejších chronických ochorení v dnešnom svete. Všetok kuchynský riad Zepter zaručuje menej škodlivých tukov, menej kalórií, ale viac vitamínov, viac minerálov a viac bielkovín pri zachovaní výživových, biologických a organoleptických vlastností potravín.
Vychutnajte si v toto chutné a zdravé jedlo!
SUROVINY (2 OSOBY):
1 pstruh, približne 600 g
100 g cukety
50 g šampiňónov
2 citróny
1 cibuľa
2 mrkvy
2 lyžice olivového oleja
Mleté korenie podľa chuti
PRÍPRAVA:
- Nakrájajte všetky prísady.
- Rybu položte na dosku Zepter a filetujte ju kuchárskym nožom Zepter.
- Filety nakrájajte na menšie kúsky.
- Zeleninu vložte do studenej panvice bez pridania oleja alebo iných tekutín.
- Na zeleninu poukladajte kusy ryby kožou nadol, pridajte ďalšiu zeleninu a tú prikryte opäť rybou, tentokrát kožou hore.
- Na každý kus ryby poukladajte plátky citróna.
- Panvicu Quadra prikryte, položte na indukčnú dosku a zapnite na 160 °C na 3 minúty, potom znížte teplotu na 90 °C na ďalších 10 minút.
- Na záver pokrm pokvapkajte za studena lisovaným olivovým olejom a okoreňte.
- Pokrm podávajte v našom krásnom Zepter porceláne.
Šéfkuchárka Petra Gerić