Akonáhle vyskúšate náš recept na domácu majonézu, už sa nikdy nevrátite k tej kupovanej! Nielenže chutí lepšie, ale navyše neobsahuje konzervačné látky. Kľúčovou ingredienciou sú tu vaječné žĺtky. Tie dodávajú majonéze hodvábnu štruktúru a chuť, takže vyberajte tie najkvalitnejšie vajcia ktoré nájdete (našou voľbou sú vajcia z voľného chovu v bio kvalite).
Zástancovia modelu zdravej výživy obvykle uprednostňujú vaječné bielky, ale väčšina nutričných hodnôt sa v skutočnosti nachádza v žĺtkoch. Vitamíny A, D, B a E, rovnako ako väčšina obsahu bielkovín je, verte alebo nie, obsiahnutá v žĺtkoch!
Vajcia sú všeobecne aj skvelým zdrojom fosforu, selénu a vitamínov B12, B2 a B5. Obsahujú taktiež významné množstvo draslíka, horčíka, vápnika a tiamínu.
Majonéza obsahuje vajcia za studena. Pri príprave vajec za tepla v nádobách Zepter Masterpiece ich nemusíte pražiť na oleji. Vďaka oceli 316-L a pokročilej nepriľnavej technológii URA sa vajcia neprichytia a neuvoľňujú sa do nich žiadne toxické látky. Vajcia ani nemusíte variť ponorené vo vode, ideálne ich pripravte v pare, ich lúpanie je potom ľahké.
SUROVINY:
- 10 žĺtkov
- 1 dcl olivového oleja
- šťava z ½ limetky
- 1 polievková lyžica horčice
PRÍPRAVA:
- Do nádoby MixSy dajte žĺtky a čierne korenie.
- Začnite mixovať mixérom MixSy so šľahacím nadstavcom a postupne pridávajte olivový olej.
- Nakoniec pridajte horčicu a limetku a niekoľkokrát naposledy premiešajte.
Šéfkuchárka Petra Gerić