Pokiaľ vás prídu na Štedrý večer navštíviť pescatariáni, vegáni alebo vegetariáni, nájdite inšpiráciu v jednoduchých, ale chutných receptoch, ktoré sme vytvorili ako vianočné menu.
Predstavujeme vám recepty na celý filet z grilovaného lososa, americko-taliansku podobu menu Štedrého dňa „Feast of Seven Fishes" alebo štýlové hlavné jedlo na Štedrý deň, ak vaši hostia nemajú v obľube mäso. Vegánske pokrmy zo zemiakov, mangoldu alebo guacamole spolu skvele fungujú, zatiaľ čo zimná zelenina so sušenými brusnicami a orechmi dodávajú dávku sviežosti.
Nebojte sa, nezabudli sme na dezert.
Celé vianočné menu sme pripravili bez použitia vody, oleja alebo iných tukov počas procesu varenia.
Vďaka Zepter Masterpiece z prvotriednej nerezovej ocele sme schopní variť bez obáv, že by sa v našich panviciach mohli jedlá pripaľovať. Zemiaky môžete variť bez vody a rybu grilujte bez oleja, aby ste uchovali maximum živín. Potom, čo proces varenia skončí, pokvapkajte olivovým olejom a dochuťte korením, pre skvelú chuť.
Nech začnú sviatočné hody!
SUROVINY:
Losos
- 1 celý filet z lososa (cca 1 kg)
- 1 limetka
- 1 čajová lyžička horčice
- 1 čajová lyžička medu
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 čajové lyžičky jemne nasekanej petržlenovej vňate
- 1 čajová lyžička jemne nasekaného kôpru
- korenie
- 50-70 ml olivového oleja
- pár vetvičiek celého kôpru
Mangold a zemiaky
- 3-4 zväzky mangoldu
- 1 kg červených zemiakov
- 1 cibuľa
- šťava z polovice citróna
- korenie
- olivový olej
Guacamole
- 1 malá cibuľa
- 1 chilli paprička
- 1 avokádo
- šťava z polovice citróna
- korenie
- olivový olej
Šalát
- 300 g zmesi zeleniny
- 1 hrsť sušených brusníc
- 1 malá hrsť orechov
- 1 jablko
- korenie
- 1 čajová lyžička horčice
- šťava z polovice citróna
- olivový olej
PRÍPRAVA:
Losos
- Ak je to nutné, filet z lososa vykostite.
- Filet položte na grilovaciu panvicu Zepter Masterpiece Z-V3025Z, naň položte pár koliesok limetky a vetvičku kôpru.
- Varte 20 minút na 90 °C, pod pokrievkou.
- Zatiaľ čo sa losos varí, v malej miske zmiešajte najemno nasekanú petržlenovú vňať, kôpor, cesnak, horčicu, med, citrónovú šťavu, korenie a olivový olej.
- Akonáhle je losos uvarený, položte ho na oválny servírovací tanier Zepter. Odoberte limetky a kôpor a potrite lososa marinádou, ktorú ste práve vyrobili.
- Nakoniec ozdobte pár kolieskami čerstvej limetky a kúskami čerstvého kôpru.
Guacamole
- Všetky prísady vložte do mixéra MixSy a dohladka rozmixujte.
Mangold a zemiaky
- Zemiaky najprv ošúpte, potom nakrájajte na kocky a vložte do misky so studenou vodou.
- Nakrájajte cibuľu.
- Mangold nakrájate na prúžky.
- Zemiaky osušte a vložte do nádoby Zepter Masterpiece Z-1620 spoločne s cibuľou. Varte zakryté na 90 °C asi 15 minút. Po 15 minútach dajte pokrievku bokom.
- Mangold dajte do dierovanej nádoby Zepter Masterpiece Z-S20 a položte na zemiaky, aby ste využili systém Zepter Masterpiece na varenie v pare.
- Zvýšte teplotu na 120 °C a varte 5 minút, potom vypnite varič a nechajte 5 minút stáť.
- V servírovacej miske Zepter zmiešajte zemiaky a mangold a dochuťte citrónovou šťavou, korením a olivovým olejom.
Šalát s brusnicami a orechmi
- Zeleninu, nakrájané jablko, sušené brusnice a orechy zmiešajte v servírovacej mise.
- Dresing pripravíte z olivového oleja, citrónovej šťavy a horčice.
- Šalát dochuťte.