Nerobte si starosti s tým, že mäso bude suché, máme niekoľko spoľahlivých trikov, ktoré zaistia jeho dokonalú šťavnatosť a mäkkosť:
- Príprava mäsa s kosťou
- Príprava mäsa v náleve
- Varenie po dlhšiu dobu pri nižšej teplote
- Pred podávaním odpočinok mäsa po dobu 15–20 minút
Podrobné pokyny pre všetky tieto kroky nájdete v nižšie uvedenej metóde prípravy. Ako vždy sme celé toto jedlo pripravili v nádobe Zepter Masterpiece. Vďaka chirurgickej nerezovej oceli 316-L, z ktorej sú vyrobené všetky naše nádoby, vďaka pokročilej nepriľnavej technológii URA a inovatívnemu dizajnu zaisťujú nádoby Zepter Masterpiece maximálne zachovanie živín a chutí bez potreby pridávať olej, vodu alebo tuky.
Tip: Objednajte si bravčovú karé s kosťou u miestneho mäsiara niekoľko dní vopred.
SUROVINY (8 porcií):
- bravčové karé s kosťou (cca 3,5 kg)
Mäso vopred namočte v náleve, na ktorý potrebujete:
- 100 g medu
- 2 lyžice morskej soli
- 5 - 6 strúčikov cesnaku
- 10 guľôčok celého korenia
- niekoľko vetvičiek rozmarínu
- niekoľko vetvičiek šalvie
Mäso potrite marinádou, na ktorú potrebujete:
- 2 lyžičky kremžskej horčice
- 2 - 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžičku jemne nasekanej šalvie
- 1 lyžičku jemne nasekaného rozmarínu
- korenie
Mäso upečte, na ozdobu potrebujete:
- 1 zväzok čerstvej šalvie
- 200 - 300 g kumquatov (ovocie pripomínajúce pomaranče)
Upečené mäso podávajte s višňovou omáčkou, na ktorú potrebujete:
- 300 g vykôstkovaných višní
- 70 ml whisky
- 2 lyžice medu
- vetvičku rozmarínu
Na ružičkový kel potrebujete:
- 1 kg ružičkového kelu
- 50 g tenkých plátkov pancetty
- 1 červenú cibuľu
- 150 g nivy
- 1 granátové jablko
- 70 g kešu
- korenie
- olivový olej
Na karamelizovanú mrkvu potrebujete:
- 1 kg mrkvy
- 2 lyžičky medu
- 50 ml whisky
- 2 lyžice balzamikového octu
- štipku škorice
- korenie
- olivový olej
PRÍPRAVA
- Prísady zmiešajte do slaného nálevu a varte.
- Olivový olej a med dajte do nádoby Zepter Masterpiece Z-1620 a zahrievajte 5-10 minút, kým sa med nerozpustí.
- Nádobu odstavte z variča, nechajte vychladnúť, potom preceďte a pridajte 1 l studenej vody.
- Bravčové mäso vložte do nádoby Zepter Masterpiece Z-2030 a zalejte slaným nálevom. Nechajte hodinu alebo dve odstáť pri izbovej teplote.
- Mäso vyberte zo slaného nálevu a dobre ho osušte, potom ho potrite marinádou.
- V tomto okamihu vytvorte tvar „koruny“ skrútením mäsa do seba, čím dosiahnete kruhovitý tvar. Akonáhle budete mať tento tvar, spevnite mäso potravinárskou niťou.
- Špičky kostí zabaľte do hliníkovej fólie, aby nedošlo k spáleniu, a pečte pri teplote 170 °C 3 až 3 a pol hodiny.
- Pomocou teplomera občas pečenie skontrolujte. Hneď ako mäso vo vnútri dosiahne teplotu 70 °C, zvýšte teplotu na 250 °C a pečte ešte niekoľko minút, aby ste vytvorili krustu.
- Pečené mäso vyberte z rúry, prikryte hliníkovou fóliou a nechajte 30 minút odpočívať.
- Preložte na Zepter porcelán a ozdobte šalviou a kumquatami. Podávajte.
Na prípravu višňovej omáčky vložte višne, whiskey a med do nádoby Zepter Masterpiece Z-1620 a pomaly varte na 90 °C po dobu 10 minút, alebo kým nedosiahnete konzistenciu sirupu. Počas niekoľkých posledných minút prípravy pridajte nasekaný rozmarín. Servírujte v omáčniku z porcelánu Zepter.
Na prípravu ružičkového kelu nakrájajte pancettu na kúsky a v grilovacej panvici Zepter Masterpiece Z-V3025Z ju opekajte, kým bude mierne chrumkavá (pancetta sa bude naďalej používať za sucha). Vyberte ju a odložte na papierový obrúsok, aby nasiakol prebytočný tuk.
Do panvice, kde ste predtým pripravovali pancettu, pridajte očistený a umytý ružičkový kel a nakrájanú cibuľu.
- Zakryte a kel s cibuľou duste 10 minút pri teplote 90 °C.
- Servírujte v porceláne Zepter a dochuťte olivovým olejom, korením, nivou, semienkami granátového jablka, kešu orieškami a pripravenou pancettou.
Na prípravu karamelizovanej mrkvy očistite a nahrubo nakrájajte mrkvu.
Vložte ju do grilovacej panvice Zepter Masterpiece Z-V3025Z a varte na 90 °C 30 minút pod pokrievkou. Akonáhle mrkva zmäkne, grilovaciu panvicu odkryte a pridajte med, whisky a balsamico. Teplotu zvýšte na 120 °C a varte ešte niekoľko minút, alebo kým sa tekutina v panvici neodparí. Mrkvu servírujte na Zepter porceláne a dochuťte olivovým olejom, soľou a štipkou škorice.
Tip: Čo nezjete, skladujte vo VacSy nádobách, čím min. dvojnásobne predĺžite čerstvosť jedla.