Taliansko je kolískou tisícov druhov, tvarov a veľkostí cestovín. Niektoré sú cenené pre svoju schopnosť viazať na seba omáčky, iné sa dajú skvele vrstviť a iné sa môžu napríklad plniť – práve ako orecchiette (v preklade „ušká“), ktoré dnes predstavíme.
Presný preklad orecchiette je „malé ucho“. Názov vychádza z ich tvaru, ktorý je ideálny na naberanie mäsových omáčok podobne ako tá, ktorú sme pripravili v nižšie uvedenom recepte. Doplnené jemným bielym syrom, čerstvou bazalkou a strúhaným parmezánom, sa od začiatku do konca pripravujú bez oleja a vody. Vďaka nádobe Zepter Masterpiece a nerezovej oceli 316-L sme schopní tento pokrm pripraviť úplne čistým a zdravým spôsobom, ktorý nestráca na chuti a súčasne uchováva živiny.
Prečítajte si, ako na to!
SUROVINY:
- 300 g orecchiette
- 300 g mletého hovädzieho
- 2 cibule
- 1 strúčik cesnaku
- 100 g pancetty
- 100 g zeleru
- 2 mrkvy
- 500 g cherry paradajok
- 3 dcl. červeného vína
- pesto
- 500 ml paradajkovej omáčky
- 200 g mäkkého syra
- 1 zväzok čerstvej bazalky
- 200 g parmezánu
PRÍPRAVA:
- Do studenej nádoby Zepter Z-2020 pridajte mleté hovädzie mäso, cibuľu, cesnak, pancettu, zeler, mrkvu, nakrájané cherry paradajky a červené víno, bez vody a oleja.
- Varte zakryté na miernom ohni na 90 °C, 20 minút.
- Vmiešajte pesto a odstavte.
- Na dno nádoby Zepter Z-2015 nalejte paradajkovú omáčku. Orecchiette naplňte zmesou z mletého hovädzieho mäsa a rozložte na omáčku.
- Pridajte mäkký syr, čerstvú bazalku a navrch posypte strúhaným parmezánom.
- Zakryte a varte na miernom ohni na 90 °C asi 15 minút.
- Orecchiette servírujte na porceláne Zepter.
Šéfkuchárka Petra Gerić