Za „vynález“ pokrmu známeho ako Rib Eye Steak môžeme ďakovať kovbojom z Divokého západu, ktorí si ako prví uvedomili, že najlepšie chutia rebrá, najmä pri grilovaní. Rebierka sa dajú svojou chuťou a jemnosťou prirovnať k sviečkovici až po jej vyzretí, čo je proces, vďaka ktorému je tento kúsok šťavnatejší, mäkší a chutnejší. Proces suchého zrenia, ktorý sa vykonáva v špeciálnych chladiacich zariadeniach s kontrolovanou klímou alebo v suchom vaku prepúšťajúcom vlhkosť, dodáva mäsu vyššiu kvalitu, jemnejšiu štruktúru a neuveriteľnú chuť. Ide o veľmi nákladný postup, ktorý sa môže zdať komplikovaný, avšak podobný efekt môžete zopakovať doma pomocou systému VacSy. Prípadne si môžete kúpiť vyzreté steaky v špičkových mäsiarstvach.
V našom recepte preberá systém VacSy úlohu nádoby na zrenie mäsa a naša panvica Quadra pan úlohu grilu, vďaka čomu si môžete ľahko pripraviť dokonalý grilovaný rib eye steak vo vašej domácej kuchyni! Okrem toho použitie špičkového kovu 316 L, pokročilej technológie a inovatívneho dizajnu riadu Zepter Masterpiece Cookware umožňuje varenie bez vody a tukov. Jedlo je zdravšie a zároveň chutnejšie, zachováva si prirodzené vône, chute, výživové a biologické hodnoty a neprodukuje žiadne nebezpečné látky.
Poznámka: Hoci je červené mäso dobrým zdrojom bielkovín, zdravých tukov a železa, neodporúča sa konzumovať ho denne, ak sa chcete zdravo stravovať.
Ingrediencie (1 porcia):
- 250 g vyzretého rib eye steaku
- 20 g cukety
- 20 g paradajky
- 20 g papriky
- 20 g mrkvy
- 10 g baklažánu
- 5 g cibule
- 0,1 dcl olivového olleja
- 5 g klíčkov
- 1 g čierneho korenia
Príprava:
- Naša panvica QUADRA pan Z-Q1918-SC poslúži ako gril - položte ju na indukčný varič, prikryte a nechajte ju 2 minúty zohrievať pri vysokej teplote 240 °C.
- Steak vložte na panvicu bez oleja, tuku, soli alebo iných korenín, prikryte a znížte teplotu na 90 °C. Dno panvice už bude dostatočne horúce, aby sa vytvoril efekt grilu.
- Po 2 minútach steak otočte, opäť prikryte a grilujte druhú stranu ďalšie 2 minúty pri teplote 90 °C.
- Vypnite zdroj tepla a panvicu nechajte zakrytú ešte 2 minúty.
- Po vybratí steaku z panvice do nej pridajte na kocky nakrájanú zeleninu a šťavu z mäsa (cuketa, paradajka, paprika, mrkva, baklažán, cibuľa).
- Panvicu položte na indukčnú platňu a varte pri nízkej teplote 90 °C 15 minút.
- Pred podávaním nechajte zakryté ešte 2 minúty a pokvapkajte olivovým olejom, korením a čili.
- Steak nakrájajte a podávajte.
- Na tanier najskôr položte zeleninu a potom steak.
- Pokvapkajte olivovým olejom a ochuťte čiernym korením.
Chef's Tip: The steaks should be 1.5 - 2 cm thick. Do not tenderize, cut or poke the meat with a fork before cooking. Serve homemade dips to compliment the steak: chimichurri, guacamole, chili salsa or Dijon mustard.
Just one look at this tender juicy Rib Eye Steak makes our mouths water!
Dobrú chuť!
Šéfkuchárka Petra Gerić