Kvalitný steak si nevyžaduje množstvo korenín a najlepšie ho pripravíte jednoducho na grile. O tom, aký je steak chutný, jemný a kvalitný, svedčí aj fakt, že ho môžete jesť surový vo forme carpaccia alebo tatárskeho bifteku. Grilovaný steak sa najčastejšie podáva vcelku s aromatickými omáčkami alebo nakrájaný na tenké plátky v štýle „tagliata“, čo z neho robí skvelý doplnok šalátov.
Aby bol náš pokrm ešte aromatickejší, rozhodli sme sa použiť vyzretý steak. Aby ste dosiahli chuťové vlastnosti a jemnosť vyzretého steaku, musí mäso „dozrievať“ niekoľko dní v kontrolovaných podmienkach. Ak si chcete nechať steak vyzrieť doma, odporúčame použiť náš systém VacSy ako nádobu na zrenie a nechať mäso niekoľko dní odležať.
Pomocou kuchynského riadu Zepter Masterpiece sme k nášmu steaku pripravili aj krémovú zemiakovú kašu a grilovanú zeleninu. Toto úplne vyvážené jedlo je ľahko stráviteľné a plné živín, bielkovín, vitamínov a vlákniny. Použitie špičkovej nehrdzavejúcej ocele 316L, modernej technológie a inovatívneho dizajnu nádob Zepter Masterpiece Cookware umožňuje varenie bez vody a vyprážanie bez tukov. Jedlo je zdravšie a zároveň chutnejšie, zachováva si prirodzené vône, chute, výživové a biologické hodnoty a neprodukuje žiadne nebezpečné látky.
Ingrediencie (na 1 porciu):
- 250 g vyzretého steaku
- 20 g cukety
- 10 g špargle
- 10 g tekvice
- 20 g brokolice
- 150 g zemiakov
- pesto zo zelerových listov
- rozmarín
- 1 g čierneho korenia
Príprava:
- Zeleninu podľa potreby umyte a nakrájajte.
- Prikryte oválny gril Z-V3025Z a zapnite indukčný varič na 240 °C. Nechajte ohrievať 2 minúty.
- Do panvice pridajte steaky bez pridania oleja, tuku alebo korenia. Prikryte a znížte teplotu na 90 °C, pretože gril bude v tomto momente dostatočne horúci na to, aby sa dosiahol efekt grilu.
- Steaky grilujte z každej strany 2 minúty.
- Keď sa steak z oboch strán pekne opečie, pridajte rozmarín a zeleninu, prikryte a nechajte grilovať ďalších 5 minút pri teplote 90 °C.
- Gril odstavte zo zdroja tepla.
- Zemiaky vložte do nádoby Z-2030 a varte 20 minút pri teplote 90 °C bez použitia vody.
- Uvarené zemiaky rozmixujte pomocou MixSy do krémovej konzistencie a pridajte pesto.
- Nakrájajte steak tagliata a dochuťte ho korením.
Servírujte na porceláne Zepter.
Odporúčanie šéfkuchárky: Pred krájaním a podávaním nechajte steak niekoľko minút odpočívať!
Dobrú chuť!
Šéfkuchárka Petra Gerić